Logo školy
Vodácká škola záchrany s. r. o.

Akreditovaný kurz Instruktor (Cvičitel) vodní turistiky nebo Instruktor raftingu

Rekvalifikační 150 hodinový kurz pro komerční vedení skupin do WWIII
 

O kurzu

 
Díky změně legislativy je kurzem Instruktor nazýván již jen rekvalifikační kurz, který měl dříve označení Cvičitel.
Kurz pro vodáky, kteří chtějí podnikat v oblasti vodní turistiky nebo se alespoň příležitostně nechat najmout jako doprovod či jako průvodce pro půjčovny nebo cestovní kanceláře. Akreditovaný kurz Vám umožní po jeho úspěšném absolvování žádat o živnostenský list na Poskytování tělovýchovné a sportovní činnosti v oblasti vodní turistiky do WW III. Tato živnost je živností vázanou dle zákona č. 209/2001, takže bez příslušného oprávnění nemůžete v tomto oboru podnikat.
Osvědčení se vydá až po úspěšném složení závěrečných zkoušek dle hodnotících kritérií, na které je možné se připravit v rámci těchto kurzů:
  1. Plavecké dovednosti a obecné znalosti vedoucího zájezdu
  2. Kurz vodní turistiky
  3. Záchrana z válce
  4. Záchrana na tekouci vodě
  5. Technika a taktika jízdy na WW (dle typu kurzu volba lodě)

Vzhledem k vytvořené kvalifikaci Instruktor vodní turistiky není nutné absolvovat veškeré přípravné kurzy, ale lze jen absolvovat závěrečné zkoušky. Obsah zkoušek a nutné znalosti jsou uvedeny na narodnikvalifikace.cz. Naše škola je autorizovanou osobou akreditovanou MŠMT a lektoři školy jsou autorizovanými zástupci, kteří mohou provádět závěrečné zkoušky podle hodnotícího standardu. V případě zájmu o zkoušky nás prosím kontaktujte. Pro účast na zkoušce je pak nutné vyplnit přihlášku.

 

Program kurzu

 
viz. jednotlivé kurzy
Akreditovaný kurz Instruktor (Cvičitel) vodní turistiky nebo Instruktor raftingu
 

Kolik kurzů jsme uskutečnili

 
4 kurzů
44 proškolených vodáků
600 výukových hodin
na vodě
 

Určeno pro vodáky

 
  • kteří chtějí komerčně jezdit jako doprovod lodí při vodní turistice
  • kteří komerčně jezdí pro cestovní kancelář jako průvodce
  • kterým chtějí samostatně v této oblasti podnikat
  • zkušené
Akreditovaný kurz Instruktor (Cvičitel) vodní turistiky nebo Instruktor raftingu
 

Detail kurzu

 
  • Délka kurzu: celkem 150 vyučovacích (45 min.) hodin
  • Místo: teorie v Novém Městě nad Metují, sjezd řek Metuje, Úpa, Labe, plavecký bazén v Dobrušce ...
  • Vybavení: boty do vody (doporučujeme neoprénové ponožky v kombinaci s kotníkovými „plátěnkami“ nebo neoprénové kotníkové boty), dlouhý neoprén (více než vhodný – budeme provádět praktický výcvik a voda je opravdu studená), oblečení do vody (nejlépe vodoodpudivá úprava – nátělník, tričko s dlouhým rukávem, dlouhé kalhoty), nepromokavá bunda, plovací vesta s bezpečnostním popruhem, helma (pokud vestu s bezpečnostním popruhem nebo helmu nemáte, rádi ji pro Vás zajistíme. Nutno nahlásit minimálně 14 dnů před začátkem kurzu. Možnost i zajištění ostatních věcí, jako je neopren, boty, bunda v omezeném množství). Dále psací potřeby (papír a tužka), náhradní oblečení na převlečení, přezůvky (do učebny).
  • Doporučené vybavení:
Akreditovaný kurz Instruktor (Cvičitel) vodní turistiky nebo Instruktor raftingu
 

Cena a termín

 
TermínUzávěrka přihlášekCenaPoznámka 

Kurz vodní turistikytermín viz. příslušný kurz  
Záchrana z válcetermín viz. příslušný kurz  
Obecné znalosti vedoucího zájezdutermín viz. příslušný kurz 
Záchrana na tekoucí vodětermín viz. příslušný kurz 
Technika a taktika jízdy na WWtermín viz. příslušný kurz 

 

Pro získání Osvědčení je nutno složit závěrečné zkoušky, proto není nutné absolvovat všechny kurzy. Dle obsahu kurzů a vašich znalostí můžete absolvovat pouze ty kurzy, kde si budete potřebovat doplnit vzdělání. Pozn. délka trvání jednotlivých kurzů je v nabídce uváděna v běžných hodinách, ne tedy ve vyučovacích.

 

Cíl kurzu

 
ovládat a bezpečně řídit všechny typy turistických lodí (kajak C1 nebo K1, kánoe, raft), řídit kánoi nebo raft s nezkušenou posádkou, umět instruovat, organizovat a velet skupině lodí, zajistit sjezd řeky v rámci vodní turistiky, předcházet nebezpečným situacím a umět je i řešit, pokud nastanou.
 

Podmínky pro účast v kurzu

 
  1. Plavecké dovednosti a schopnosti (plavec je osoba, která uplave alespoň 200m libovolným plaveckým způsobem bez zastávek a pod vodou uplave alespoň 10m)
  2. Prokázání znalosti ovládání raftu a lodí C2 a K1 nebo C1 na úseku do WW III, odborné znalosti na úrovni kurzu vodní turistiky
  3. Minimálně zdravotnický kurz zaměřený na poskytování první pomoci v minimální délce trvání 40 hodin, např. „Zdravotník zotavovacích akcí“
  4. Prohlášení, že za posledních 2 roky sjel účastník alespoň 150 km různých řek o obtížnosti WW III a výše s výčtem názvů řek a splouvaných úseků
  5. Čestné prohlášení o zdravotní způsobilosti účasti na tomto kurzu – Potvrzení o schopnosti absolvovat sportovně-vodácký kurz Instruktor vodní turistiky nebo raftingu (potvrzení ne starší jak 1 rok)
  6. Věk nad 18 let
  7. Ukončené středoškolské vzdělání.
Veškteré další podmínky pro absolvování závěrečných zkoušek jsou uvedeny v hodnotícím standardu.